Verslag 1 september/ oktober 2020

Op 24 september 2020 vertrokken we daadwerkelijk uit Nederland. Ons nieuwe thuis stond nog op de kant; op de werf in Portimão, in de Algarve, Portugal. Na 4 dagen wordt ons huis zorgvuldig te water gelaten en motoren we haar naar de haven aan de westzijde van Rio Arade. Langzaam wennen we aan het wonen op een klein oppervlak met altijd wat beweging. Met hulp van o.a. Ikea (!) richten we onze Avalon praktisch in. Tijdens het varen moet alles vast staan, niet rammelen maar toch goed bereikbaar zijn.

We verkennen de omgeving met onze vouwfietsen en wandelen over de stranden met fotogeniek uitgesleten rotsen. Met onze kano steken we de rivier over naar het pittoreske Ferragudo.

De klussenlijst die er al was wordt dagelijks van onderen aangevuld, bovenaan strepen we zaken weg. In Portugal is het lastig spullen kopen, het meeste bestellen we online en we laten het bezorgen bij  het havenkantoor. We zeilen wat proeftochtjes om onze zware Koopmans te leren kennen. Manoeuvres gaan langzamer dan we gewend zijn en het bedienen van de zeilen kost veel kracht. Ook dit komt op de klussenlijst; dunnere reeflijnen, een grootschoot met meer vertraging, goed gelagerde blokken en veel WD40 om alles weer gangbaar maken. We maken een eerste 'tocht'; naar Lagos, 8 mijl naar het westen. Een prachtige oude stad met ook hier mooie stranden met kliffen en rotsen.

We worden verrast door onze dochter Tessa, zij bezoekt ons in haar herfstvakantie. We maken samen mooie wandelingen en bekijken Milreu, een opgraving waarbij de 2000 jaar oude Romeinse mozaïeken open en bloot in de zon liggen te verbleken, maar daardoor kun je er wel avontuurlijk tussendoor scharrelen. Ook bezoeken we de stad Faro, hoofdstad van de Algarve. Het is er zonnig, rustig maar niet uitgestorven, de terrassen zijn 'gewoon' open en we genieten daar volop van, al voelen we ons haast schuldig in de wetenschap dat er in Nederland een 'gedeeltelijke lockdown' is...