Verslag 8 Verblijf op Santa Maria

Op zondagmiddag, na precies 5 dagen op zee na ons vertrek van La Palma, meren we voldaan af in de haven van Vila do Porto, Santa Maria, het zuidelijkste eiland van de Azoren. De havenmeester komt direct en checkt onze Corona QR-codes. Hij knikt goedkeurend en we wij zijn blij dat dit, ook internationaal, goed werkt. Maar... hij wil de codes alsnog ook geprint bewaren… voor de zekerheid.

We nemen contact op met Lorena, Detleff en hun 4-jarige zoon Emil, onze boot-buren in Las Palmas. Hun ontvangst is heel gastvrij: we mogen hun auto lenen, bewonderen hun huis met diverse verhuurappartementen en worden gefêteerd met een bbq. We genieten van de forse lokale steak en van het uitzicht, 200 meter boven zee, uitkijkend over de oceaan met in de verte de contouren van Sao Miguel. Hun “tuin” strekt zich uit tot de zee, we lopen een stukje het pad af met zicht op een heuse waterval, wie heeft er nou een waterval in zijn tuin?

Na het diner halen we Wilma, vriendin van Judith, op van het vliegveld. Zij was nieuwsgierig naar de Azoren en heeft een weekje op Santa Maria geboekt. Gezamenlijk verkennen we het eiland met flink wat wandelingen. We laten ons bijvoorbeeld door een taxi afzetten bij het hoogste punt Pico Alto, 590 meter hoog en dalen door dichte bossen, weilanden, velden en langs beekjes af naar Anjos; een baai waar de eerste bewoners van Santa Maria in de 18de eeuw aan land kwamen. Nu een heerlijke relaxte plek waar de lokale bevolking samen met niet al te talrijke bezoekers geniet van een zwembad met zeewater, de loom rollende oceaangolven. beschutte bar met reggea muziek, tapbier en parasols.

We wandelen vanaf de haven over de kliffen naar Praia Formosa. Onderweg komen we langs kalksteenlagen met 100 miljoen jaar oude fossielen, uniek voor de Azoren. Praia heeft een geel strand met woeste golven, waar we even in spelen. Gelukkig houden de strandwachten ons goed in de gaten.

De sfeer in het kleine jachthaventje is bijzonder prettig. De bemanningen van de diverse schepen zijn spraakzaam en sociaal. Misschien komt het omdat er relatief weinig ‘long-stay-live-aboards’ zijn. Iedereen is onderweg en heeft een verhaal. Een Franse solozeiler organiseert een BBQ voor iedereen bij de gemeenschappelijke vuurplaats en picknicktafels. Met Nederlandse, Duitse, Franse en Nieuw-Zeelandse (!) zeilers delen we ervaringen en bestemmingen. Hoewel vaak kort, zijn het mooie ontmoetingen waarmee je een kijkje in andermans leven krijgt.

Na een fijne week samen zwaaien we Wilma uit. Zij gaat nog een weekje vakantie houden op Sao Miguel. Wij maken ons op voor een vertrek naar Sagres, Zuid-Portugal. Een tocht van 7 dagen. We tanken 200 liter extra diesel want we zullen het windstille hogedrukgebied moeten doorkruisen. Koers 90 graden: op naar het vasteland van Portugal.

Op bezoek bij Lorena en Detleff

Baai van Anjos

BBQ in de haven van Vila do Porto